Τα πρόωρα παιδιά εμφανίζουν γλωσσικές δυσκολίες


Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Pediatrics» υποστηρίζει ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν πρόωρα μπορεί ενδεχομένως να υστερούν σε σχέση με τους συνομηλίκους τους όσον αφορά τις γλωσσικές τους ικανότητες.

Μετά από ανάλυση 17 προηγούμενων ερευνών, ερευνητές ανακάλυψαν ότι γενικά, πρόωρα νεογνά τείνουν να έχουν περισσότερες δυσκολίες με πολύπλοκες γλωσσικές ικανότητες καθώς μεγαλώνουν-τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 12 ετών.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Pediatrics’, δεν σημαίνουν ότι τα πρόωρα παιδιά είναι καταδικασμένα σε μακροχρόνια προβλήματα γλώσσας. Ωστόσο, ερευνητές δήλωσαν ότι αυτά τα παιδιά μπορεί ενδεχομένως να έχουν δυσκολίες σε σχέση με τους συμμαθητές τους αργότερα, όταν αρχίζουν να αντιμετωπίζουν πιο δύσκολες έννοιες στη γλώσσα.

Τα πρόωρα παιδιά μπορεί ενδεχομένως να έχουν φυσιολογικές ικανότητες γλώσσας στην ηλικία των 2 ετών, όταν οι απαιτήσεις είναι χαμηλές.

Ωστόσο, λίγα χρόνια αργότερα όταν οι λειτουργίες της γλώσσας γίνονται πιο απαιτητικές, τότε μπορεί τα πρόωρα παιδιά να εμφανίσουν πρόβλημα.